Anger

De Vijfstap: eerste hulp bij irritatie en boosheid

Of het nu je buurman, je partner, je kind of iemand op je werk is, er zijn altijd mensen die jou op de kast weten te krijgen. En hoe begripvol of ‘spiritueel’ je ook wilt zijn, als je getriggerd wordt, zit je verstrikt in emoties. Wat denkt hij/zij wel??! De Vijfstap is een vergevingsproces gebaseerd op Een Cursus In Wonderen waarbij je eerst lekker je hart lucht en dan liefdevol gaat kijken wat eronder ligt – in jou.

Tegen het zere been

Als iemand jou tegen het zere been schopt, lijkt het in eerste instantie zo overduidelijk aan die ander te liggen. Maar wat er in feite wordt geraakt, is een zere plek in JOU, een zere plek waarvan de wortels vaak heel ver teruggaan. En alleen door het pad door de tijd heen terug te volgen, kan de wond die eronder zit echt doorvoeld en genezen worden.

Doel van de Vijfstap

Het doel van dit vergevingsproces is om de oorsprong bloot te leggen van onware, op angst gebaseerde overtuigingen in jezelf, zodat je die kunt loslaten en vervangen door de diepere waarheid over jou. In termen van Een Cursus In Wonderen laat je bij de Vijfstap de inhoud van je op angst gebaseerde egodenksysteem openlijk zien aan een welwillende ander, zodat oude overtuigingen in het licht van de waarheid kunnen wegsmelten. Je ego zal dat overigens niet altijd leuk vinden en kan daar dus weerstand tegen hebben. Daarom is het van belang om de stappen van de Vijfstap heel precies te volgen, anders kun je makkelijk verdwalen in allerlei verhalen en interpretaties, zonder tot de kern te komen.

De genezing

In dit vergevingsproces ga je om te beginnen ongecensureerd je irritatie of boosheid naar de ander uiten, om stoom af te blazen. Daarbij richt je je tot de getuige, die dus tijdelijk de plek inneemt van de persoon die jou heeft getriggerd. Wees niet beleefd, hou je niet in – door je hart flink te luchten komt er ruimte om naar een diepere laag te gaan en te voelen wat eronder zit.

Onder begeleiding van een ervaren getuige kan de Vijfstap een zeer krachtig instrument voor transformatie zijn. Het resultaat is idealiter een energetische verschuiving die een gevoel van opluchting, ontspanning en vrede geeft in jezelf. De ‘lading’ die het betreffende gedrag of de situatie voor je heeft, wordt lichter. Daardoor verandert er vaak ook iets in de situatie zelf, of in het contact dat je met die ander hebt – soms op heel verrassende manieren.

Begeleiding

Naarmate je meer vertrouwd raakt met dit vergevingsproces kun je de Vijfstap voor lichtere irritaties ook individueel doen, waarbij je zelf als je eigen getuige fungeert. Maar voor heftiger situaties blijft begeleiding door een ervaren getuige tegenover je onontbeerlijk – deze vorm van verlossing is niet los verkrijgbaar!

Wil je dit zelf ook eens uitproberen? Download hier de Vijfstap (één A-viertje).

Ervaren begeleiders van de Vijfstap vind je op de website van het ICU onder Coaches.

In onze basisworkshop De Bevrijding leer je zelf met de Vijfstap te werken.

En tot slot: getriggerd worden is menselijk. Blijf mild naar jezelf!