De ‘grote slechte ego’ mythe

Als je je zorgen maakt over het feit dat je op je ego gebaseerde gedachten hebt, zoals dat je niet spiritueel genoeg bent, onthoud dan het volgende: ‘Het vraagt een zeer grote schaduw om een groot licht te verbergen’. Wat als het ego niet slecht is, of een vijand waar je tegen moet vechten? Als, zoals de cursus stelt in de inleiding, ‘alleen liefde bestaat?’ Hoe moeilijk het ook is dit te geloven, dit omvat dan ook ons ego met als zijn angstige gedachten. In ons oogpunt is het ego eenvoudigweg iets wat we hebben verzonnen om ons te beschermen tegen de pijn, om ons te helpen liefde te vinden en een gevoel van veiligheid in wat vaak aanvoelt als een onveilige wereld. Hoe meer we onszelf hechten aan angstig denken, hoe groter de rol van het ego in ons leven wordt. 

Wanneer we onze ego- gedachten zien als een roep om liefde, dan kunnen we antwoorden met liefde. We kunnen vriendelijk zijn voor onszelf en nieuwsgierig zijn naar welke angst ten grondslag ligt aan onze ego-aanvalsgedachten, wat er nodig is en hoe we dit aan onszelf kunnen geven. Al we proberen het ego of de gedachten die met angst verband houden kwijt te raken wordt het alleen maar groter. 

Genezing van de ego-angst: Zelfliefde

Hier is een gebed dat we onlangs hebben gevonden, geschreven door een non uit de 15de eeuw: ‘Heer help me om de Waarheid over mezelf te onthouden - hoe prachtig die ook is!

En hier is nog een andere quote uit de Urtekst:

Het is mijn plicht om zonder enige twijfel vast te stellen dat ik niet bereid ben om de verkeerde perceptie van iemand over mij te ondersteunen - inclusief die van mijzelf! - de Urtekst.